strata psiloriti 19

Εκατοντάδες άτομα απ’όλη την Κρήτη, απ’την υπόλοιπη Ελλάδα, καθώς και επισκέπτες από πολλές χώρες του εξωτερικού, βρίσκονται κάθε χρόνο την πρώτη Κυριακή μετά τον Δεκαπενταύγουστο στη «Στράτα του Ψηλορείτη» στο Λιβαδιώτικο Αόρι.

Εκεί ψηλά, μια μεγάλη παρέα χιλιάδων, ατόμων, έχει τη δυνατότητα να γνωρίσει όχι μόνο το υψηλότερο βουνό της Κρήτης, τον Ψηλορείτη, αλλά και την πατροπαράδοτη φιλοξενία των Λιβαδιωτών, τα έθιμα τους, την ευχαρίστηση τους να υποδέχονται και να περιποιούνται τον επισκέπτη.

Πρόκειται για μια μοναδική εκδήλωση, η οποία ξεκίνησε ως τοπική εκδήλωση στις 08 Αυγούστου 2010 και μέσα σε λίγα χρόνια κατάφερε να εξελιχθεί σε ετήσιο γεγονός παγκοσμίου ενδιαφέροντος, καθώς στη «Στράτα του Ψηλορείτη» συγκεντρώνονται περισσότεροι από 3.000 επισκέπτες από διάφορα μέρη του πλανήτη.

Η «Στράτα του Ψηλορείτη» στο Λιβαδιώτικο Αόρι είναι μία εκδήλωση συνώνυμη με την παράδοση, το ήθος, τον πολιτισμό, την θρησκεία, την φιλοξενία, την προστασία του περιβάλλοντος και άλλες χαρακτηριστικές αξίες του τόπου μας.

Οι Απανταχού Λιβαδιώτες γίνονται ένα και κάθε όραμα μοιάζει δυνατό και υλοποιήσιμο. Έτσι, λοιπόν, οι φορείς των Λιβαδίων, με την υποστήριξη της Περιφέρειας Κρήτης και του Δήμου Μυλοποτάμου, καθώς και όλοι οι Λιβαδιώτες, γίνονται οι πρεσβευτές για την αναβίωση αυτής της μοναδικής θρυλικής ορειβατικής διαδρομής.

 

Το χωριό υποδέχεται τους χιλιάδες επισκέπτες
Είναι εντυπωσιακό, πως όλο το χωριό, κυριολεκτικά, βρίσκεται στο πόδι για να μην μείνει κανένας επισκέπτης παραπονεμένος. Οι Λιβαδιώτες είναι εκεί για να υποδεχτούν κατά την κατάβασή τους όλους εκείνους που φτάνουν κατάκοποι από την κορυφή του Ψηλορείτη, αλλά και όλους τους άλλους που καταφτάνουν ως τον «Λάκκο του Μυγερού» (1.700 μ.), με ιδιωτικά οχήματα και πούλμαν.

Άνθρωποι κάθε ηλικίας, αγνοώντας τον κόπο της πεζής διαδρομής από το καταφύγιο, περπατούν την «Στράτα του Ψηλορείτη» και ανεβαίνουν ως την κορυφή του βουνού (2.456 μ.), ενώ χιλιάδες είναι οι άνθρωποι, από μικρά παιδιά μέχρι ηλικιωμένους, που φτάνουν οδικώς ως το Λάκκο του Μυγερού, σε ένα μεγάλο υψόμετρο ,κι ενώνονται σε μια παρέα όλοι, «κάτω από τον ίσκιο του Ψηλορείτη» σ’ ένα αντάμωμα με την ομορφιά, την ηρεμία και την αγαλλίαση της φύσης.

 

Η ανάβαση, η διατήρηση της παράδοσης και η περιποίηση
Δεκάδες άτομα ξεκινούν στις 05:00 το πρωί από το καταφύγιο στο «Λάκκο του Μυγερού» και περπατούν στο βουνό, φτάνοντας μέχρι την κορυφή, όπου παρακολουθούν τη Θεία Λειτουργία, λαμβάνουν θεία Κοινωνία και προσκυνούν την εικόνα του Τιμίου Σταυρού, στην ομώνυμη εκκλησία.

Μάλιστα, οι Λιβαδιώτες έχουν φροντίσει για την τοποθέτηση καμπάνας και ειδικής πινακίδας με την ονομασία της εκκλησίας, στο υψηλότερο σημείο του νησιού.
Μετά το τέλος της πεζοπορίας, εκατοντάδες Λιβαδιώτες, φίλοι, γνωστοί και επισκέπτες που τιμούν κάθε χρόνο την «Στράτα του Ψηλορείτη», παραμένουν στην εκδήλωση που είναι προγραμματισμένη στο καταφύγιο.

Εκεί, μικροί και μεγάλοι έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν τη διαδικασία της προετοιμασίας και του ψησίματος του γνωστού για την ιδιαίτερη νοστιμιά οφτού κρέατος (αντικριστό), την παρασκευή βραστού κρέατος με το λιβαδιώτικο πιλάφι, καθώς και να έχουν άμεση επαφή με τους τυροκόμους του Ψηλορείτη, οι οποίοι τυροκομούν με τον παλιό παραδοσιακό τρόπο το τυρί και τη μυζήθρα.
Κι όλα αυτά αφιλοκερδώς!

Αξίζει να σημειωθεί ότι η διοργάνωση της εκδήλωσης επιτυγχάνεται κάτω από δύσκολες συνθήκες, σε υψόμετρο 1.700μ χωρίς ίσκιο, χωρίς τρεχούμενο νερό και χωρίς ηλεκτρική ενέργεια. Για όλα αυτά φροντίζουν οι κάτοικοι του χωριού, οι οποίοι εργάζονται επί πολλές ημέρες για να μην λείψει τίποτα στον επισκέπτη.

 

Μήνυμα
Πολιτιστικού Συλλόγου Απανταχού Λιβαδιωτών

«Σκοπός της εκδήλωσης είναι η ανάδειξη του ορεινού όγκου του Ψηλορείτη από το καταφύγιο του Μυγερού (1700 μ υψόμετρο) και το πλακόστρωτο μονοπάτι, το οποίο οδηγεί στην κορφή του Ψηλορείτη (2.456 μ.), όπου βρίσκεται η εκκλησία του Τιμίου Σταυρού. Στόχος είναι η διατήρηση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς που τόσο ανάγκη έχουμε στις μέρες μας. Σας περιμένουμε όλους μικρούς κ μεγάλους να περπατήσουμε αλλά και να γευτούμε τη γη του Ψηλορείτη. Η παρουσία αλλά και η συμμετοχή σας θα μας τιμήσουν ιδιαίτερα».

 

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει:

 1. Υποδοχή επισκεπτών-αναβατών στο Λιβαδιώτικο Αόρι στο Λάκκο του Μυγερού (καταφύγιο)στις 05:00 πρωί
 2. Ανάβαση στην κορυφή του Ψηλορείτη, μέσω της πλακόστρωτης στράτας, στο εκκλησάκι του Τιμίου Σταυρού (ώρα 05:00-07:00 πρωινή)
 3. Προσκύνημα στον Τίμιο Σταυρό, Θεία Λειτουργία και κοινωνία στα 2.456μ (ώρα 07:00-10:00)
 4. Επιστροφή-κατάβαση μέσω της Στράτας του Ψηλορείτη στο Λάκκο του Μυγερού (καταφύγιο)
 5. Έναρξη Εκδήλωσης, καλωσόρισμα επισκεπτών από τον πρόεδρο του Πολιτιστικού Συλλόγου Απανταχού Λιβαδιωτών στις 12:30
 6. Παράθεση παραδοσιακού γεύματος με κρέας οφτό (αντικριστό),κρέας βραστό με πιλάφι, καλό κρασί κ.α
 7. Παραγωγή παραδοσιακών τυροκομικών προϊόντων από τους τυροκόμους του Ψηλορείτη στις 13:30
 8. Μουσικοχορευτική εκδήλωση με ντόπιους λυράρηδες και χορευτές απ’ όλη την Κρήτη

 

Οδηγίες για τους αναβάτες

 1. Έγκαιρη είσοδος στο Λάκκο του Μυγερού (καταφύγιο). Προτεινόμενη ώρα άφιξης 05.00 πρωινή, ώστε η ανάβαση να γίνει με την πρωινή δροσιά στην κορυφή. Η πολύωρη επαφή με τον ήλιο δεν συνίσταται αυτήν την εποχή.
 2. Συνεργασία με τους ανθρώπους στους χώρους στάθμευσης. Τα οχήματα να σταθμεύονται σε σημεία που να μην εμποδίζουν την διέλευση των λεωφορείων τις ώρες της εκδήλωσης.
 3. Οι αναβάτες να έχουν μαζί τους αντιανεμικό ή ελαφρύ μπουφάν, να φορούν άνετα ρούχα και κατάλληλα παπούτσια
 4. Να φροντίσουν να έχουν μαζί τους νερό και ξηρά τροφή
 5. Να είναι υγιείς. Η ευθύνη της ανάβασης και της κατάβασης αφορά τους ίδιους τους αναβάτες
 6. Πρωινή αναχώρηση λεωφορείων από το Ρέθυμνο (Μαρίνα) προς τον Ψηλορείτη και επιστροφή από το βουνό προς την πόλη το απόγευμα. Ενημερωθείτε για τις ώρες
 7. Σημαντικό: Οι αναβάτες και οι επισκέπτες δεν πρέπει να αφήνουν σκουπίδια στο βουνό (σακουλάκια από τρόφιμα, μπουκάλια νερού κτλ.), διότι στη Στράτα του Ψηλορείτη η συλλογή τους είναι αδύνατη από τους διοργανωτές. Σε αρκετά σημεία υπάρχουν σακούλες απορριμμάτων, όπως και στην κορυφή απ’ όπου με ελικόπτερο μεταφέρονται στους κάδους της εκδήλωσης.

 

Καλή Αντάμωση!

Go to top