12082012094 

Λιβάδια Μυλοποτάμου – Το Χθες και το Σήμερα

Τα Λιβάδια είναι χωριό του Δήμου Μυλοποτάμου με 1481 κατοίκους- σύμφωνα με την απογραφή του 2011- και ένα από τα λίγα χωριά της Kρήτης, στα οποία παρατηρείται αύξηση του πληθυσμού τα τελευταία χρόνια.

Τα Λιβάδια (Τοπική Κοινότητα Λιβαδίων - Δημοτική Ενότητα Κουλούκωνα), ανήκουν στην Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνης της Περιφέρειας Κρήτης, σύμφωνα με τη διοικητική διαίρεση της Ελλάδας όπως διαμορφώθηκε με το πρόγραμμα "Καλλικράτης".

Κατά τη διοικητική διαίρεση της Ελλάδας με το σχέδιο "Καποδίστριας", μέχρι το 2010, τα Λιβάδια ανήκαν στο Τοπικό Διαμέρισμα Λιβαδίων, του πρώην Δήμου Κουλούκωνα του Νομού Ρεθύμνης.

Τα Λιβάδια απέχουν 42 χλμ από το Ρέθυμνο και βρίσκονται σε υψόμετρο 600-650 μ.
Αποτελούσε κοινότητα μαζί με την Κράνα και τα Μαρινιανά με 1972 κατ.

Mαρινιανά: O οικισμός βρίσκεται σε υψόμετρο 580 μέτρων. Το όνομα «Μαρινιανά» η «Μαρνιανά» προέρχεται απ’ τους κατοίκους που φέρουν όλοι τους το επώνυμο «Μαρής»

Kράνα: Oικισμός των Λιβαδίων που βρίσκεται σε υψόμετρο 610 μέτρων και είναι γνωστός από το 1577. Το όνομα σώζει το δωρικό τύπο του ονόματος κρήνη, πράγμα που δείχνει την αρχαιότητά του. Οι κάτοικοι του οικισμού συμμετείχαν στα επαναστατικά γεγονότα του 1868.

 

Ιστορία

Το χωριό αναφέρεται ως Livadhia το 1577 από τον Φραγκίσκο Μπαρότσι.
Στην απογραφή του Καστροφύλακα (Κ175) το 1583 τα Livadhia είχαν 669 κατοίκους. Στην απογραφή του Βασιλικάτα το 1630 αναφέρονται ως Livadia και στην τουρκική απογραφή του 1671 ως Livadye με 106 χαράτσια. Το Σεπτέμβριο του 1868, στο τέλος της επανάστασης του 1866, η Γενική Συνέλευση των Κρητών φιλοξενηθήθηκε 6 μήνες και υπέγραψε ψήφισμα στα Λιβάδια προς τις Μεγάλες Δυνάμεις με το οποίο ζητούσε, μεταξύ άλλων, την ίδρυση αυτόνομου κράτους.

Στην απογραφή του 1881 δεν αναφέρεται και ο Στέγιος Σπανάκης θεωρεί ότι αναφέρονται λανθασμένα ως Λειβάδα στο δήμο Γαράζου με 473 κατοίκους.
Το χωριό είναι ένα από τα λίγα της Κρήτης το οποίο παρουσιάζει αύξηση του πληθυσμού στο τέλος του 20ού αιώνα.

 

Παραδοσιακό Μοντέλο Ανάπτυξης

Είναι ένα από τα μεγαλύτερα ποιμενικά χωριά του Μυλοποτάμου, με 28.000 έως 30.000 αιγοπρόβατα.

Ο επισκέπτης θα μπορέσει να δοκιμάσει και να προμηθευτεί εξαιρετικά τυροκομικά προϊόντα, μέλι, κρασί, σταφίδα, είδη αρτοποιίας, καθώς και οικιακά υφαντά.

Διασχίζοντας το εσωτερικό του χωριού, θα συναντήσει παραδοσιακά καφενεία, παραδοσιακό αρτοποιείο και τυροκομείο, καθώς και καταστήματα εστίασης με βάση το ντόπιο ελαιόλαδο και τη γνήσια κρητική διατροφή και κουζίνα.

Ακόμα, στη διάθεση του επισκέπτη βρίσκονται μίνι μάρκετ, κομμωτήριο, καταστήματα πώλησης οικιακών ειδών, δώρων, ρούχων, υποδημάτων κτλ.

 

Τουριστικός Προορισμός - Πόλος έλξης ο Ορεινός Όγκος
Τα Λιβάδια αποτελούν τουριστικό προορισμό, καθώς οι επισκέπτες από τα εξωτερικό και πολλά μέρη της Ελλάδας, πέραν των παραπάνω, απολαμβάνουν το μεσογειακού τύπου εύκρατο κλίμα το καλοκαίρι και τις χιονοπτώσεις κατά την χειμερινή περίοδο.

Στα ορεινά του χωριού και κυρίως στην περιοχή του Ψηλορείτη με την ονομασία «Λάκος Μυγερού», όπου βρίσκεται το καταφύγιο, κάθε χειμώνα είναι καθημερινές οι επισκέψεις Ορειβατικών Συλλόγων της Κρήτης, όπως και μεμονωμένων αναβατών που επιθυμούν να απολαύσουν την μαγεία του χιονισμένου Ψηλορείτη.

Σημαντικό γεγονός για την περιοχή η διοργάνωση του διεθνούς αγώνα ορειβατικού σκι. Στο πλαίσιο του επίσημου Προγράμματος Αγώνων Ορειβατικού Σκι της Ελληνικής Ομοσπονδίας Ορειβασίας Αναρρίχησης, διοργανώνεται ανοιχτός ατομικός αγώνας με την ονομασία «Pierra Creta», στη θέση Λάκκος Μυγερού, στα Λιβάδια Μυλοποτάμου,

Σκοπός του προγράμματος είναι η καθιέρωση του αγώνα στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα και η προσέλκυση Ελλήνων και ξένων ορειβατών – χιονοδρόμων στα βουνά μας. Η διοργάνωση γίνεται από τον Ελληνικό Ορειβατικό Σύλλογο Ηρακλείου υπό την αιγίδα της Ε.Ο.Ο.Α., με συνδιοργανωτές τον Δήμο Ανωγείων, τα δημοτικά διαμερίσματα Λιβαδιών και Ζωνιανών του Δήμου Μυλοποτάμου, την Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου, την Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνου και το Κέντρο Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης Europe Direct της Περιφέρειας Κρήτης.

 

Αθλητισμός- Παράδοση - Ψυχαγωγία
Το χωριό διαθέτει σύγχρονες αθλητικές εγκαταστάσεις, με πρότυπο περιφερειακό γήπεδο ποδοσφαίρου κανονικών διαστάσεων, γήπεδο ποδοσφαίρου 8χ8, γήπεδο μπάσκετ.
Οι νέοι ψυχαγωγούνται επίσης στις πλατείες του χωριού και στους απεριόριστους αύλειους αγροτικούς χώρους.

Σε συλλογικό επίπεδο, ξεχωρίζει ο Αθλητικός Όμιλος Λιβαδίων που αγωνίζεται στην Ποδοσφαιρική Κατηγορία «Α’ Τοπικό», με πολλές επιτυχίες και διακρίσεις. Ο Α.Ο. Λιβαδίων διαθέτει επίσης, εκτός από την ανδρική ομάδα, ακαδημία μικρών ηλικιών και ομάδα εφήβων.

Η ομάδα έχει τη στήριξη όλου του χωριού, κάθε χρόνο διοργανώνονται εκδηλώσεις και χοροεσπερίδα για την ενίσχυση της ενώ σημαντική είναι η εθελοντική προσφορά των χωριανών.

Επιπλέον, οι νέοι του χωριού μας διδάσκονται παραδοσιακούς χορούς και μουσικά όργανα, από τους Λιβαδιώτες που δραστηριοποιούνται επαγγελματικά στο χώρο της παράδοσης.

 

Εκπαίδευση
Η πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση των νέων του χωριού γίνεται στο Δημοτικό Σχολείο Λιβαδίων και στο Γυμνάσιο Κράνας.

Το Δημοτικό Σχολείο είναι 7θεσιο και φοιτούν 150 μαθητές και μαθήτριες. Το Γυμνάσιο είναι δυναμικότητας 100 μαθητών και μαθητριών.

Πρόκειται για δυο σχολικές μονάδες που έχουν αναπτύξει ιδιαίτερη δυναμική στην ενδοχώρα του Νομού Ρεθύμνης, τόσο σε μορφωτικό και εκπαιδευτικό όσο και σχολικό-κοινωνικό επίπεδο, με ενδοσχολικές και εξωσχολικές δράσεις.

Επίσης, λειτουργεί πρότυπος βρεφονηπιακός και παιδικός σταθμός που εξυπηρετεί τις ανάγκες δεκάδων οικογενειών των Λιβαδίων και των γύρω χωριών.

 

Ενορία Λιβαδίων
Πολιούχος της Ενορίας Λιβαδίων είναι ο Ιερός Ναός Μεταμορφώσεως Σωτήρος. Κεντρικός ναός του χωριού, στον οποίο τελούνται όλα τα ιερά μυστήρια, είναι ο Ιερός Ναός Αγίας Μαρίνας.

Επίσης, στην Ενορία συγκαταλέγονται οι παρακάτω Ναοί: Άγιος Χαράλαμπος, Άγιος Γεώργιος, Άγιος Μάμας, Άγιος Δημήτριος, Κωνσταντίνου & Ελένης, Προφήτης Ηλίας, Κοίμηση της Θεοτόκου, Μιχαήλ Αρχάγγελος, Κατάθεση Τιμίας Ζώνης.

Σύλλογος Λιβαδιωτών Ρεθύμνου
Η πορεία του Συλλόγου Λιβαδιωτών Ρεθύμνου ξεκίνησε το 1988 και συνεχίζεται απρόσκοπτα έως και σήμερα. Στις δράσεις του Συλλόγου συγκαταλέγονται η εθελοντική αιμοδοσία, η διοργάνωση ετήσιας χοροεσπερίδας, η ημερήσια εκδρομή με πούλμαν στην εκδήλωση «Στράτα του Ψηλορείτη», η διοργάνωση πολυήμερων εκδρομών για τα μέλη του, οι συγκεντρώσεις ψυχαγωγίας και ανταλλαγής απόψεων με τους Λιβαδιώτες που κατοικούν στην πόλη, η οικονομική ενίσχυση και η προσφορά στις δράσεις των συλλόγων του χωριού, η συγκέντρωση τροφίμων, ρούχων και ειδών πρώτης ανάγκης για άτομα που έχουν ανάγκη κ.α.

 

Το Δ.Σ. σε μήνυμα του αναφέρει:
«Ο Σύλλογος Λιβαδιωτών συνεχίζει την πορεία του. Μια πορεία 25 ετών, που ξεκίνησε το 1988, και ευελπιστούμε ότι θα συνεχιστεί, ενώνοντας και φέρνοντας πιο κοντά τους Λιβαδιώτες και τις Λιβαδιώτισσες, που κατάγονται από την κοινότητα Λιβαδίων και ζουν ή δραστηριοποιούνται επαγγελματικά στο Ρέθυμνο.

Αυτός ο σύλλογος είναι πολύτιμος για όλους μας. Είναι ο δικός μας σύλλογος. Ο σύλλογος που έχει ως επίκεντρο του Λιβαδιώτες του Ρεθύμνου. Για να έχουμε επιτυχία και συνέχεια ως σύλλογος, χρειαζόμαστε στο πλάι μας όλους εσάς. Ο Σύλλογος Λιβαδιωτών Ρεθύμνου δημιουργήθηκε για τα μέλη του και εξαρτάται από τα μέλη του. Η δική σας παρουσία, η συμμετοχή και η δραστηριοποίηση μπορεί να δώσει στο σύλλογο ακόμη μεγαλύτερη δυναμική. Σας θέλουμε εδώ, περιμένουμε τις ιδέες σας. Το Δ.Σ. είναι έτοιμο να υλοποιήσει κάθε καλή και εφικτή πρόταση που θα κατατεθεί από εσάς. Έχοντας ένα στόχο κοινό: την πρόοδο και την εξέλιξη του συλλόγου μας. Για να συνεχίσουν οι Λιβαδιώτες του Ρεθύμνου να έχουν τη δική τους φωνή.

 Οι νέοι Λιβαδιώτες και οι Λιβαδιώτισσες έχουν καθήκον να ενεργοποιηθούν προς αυτή την κατεύθυνση. Η εγγραφή νέων μελών δίνει πάντα ζωντάνια και εξασφαλίζει τη συνέχεια των συλλόγων. Οι παλαιότεροι, οι γονείς μας, οι παππούδες μας, πρέπει να είναι εδώ, κοντά μας, για να μας διδάσκουν την εμπειρία τους και να μας μεταφέρουν την πείρα τους. Να πορευόμαστε με τις συμβουλές τους».

 

Ενότητα Νεολαίας Λιβαδίων
Δημιουργήθηκε από του νέους με κοινωνικούς, εθελοντικούς και προσκοπικούς σκοπούς. Βρίσκεται σε άμεση συνεργασία με τον Πολιτιστικό Σύλλογο και την Ενορία Λιβαδίων, συνεισφέροντας στην καθαριότητα του χωριού, στην βελτίωση και στον καλλωπισμό δημοσίων χώρων, όπως και στην ανάδειξη και αξιοποίηση εγκαταλελειμμένων χώρων ενώ συχνά προχωρά σε δενδροφυτεύσεις

Επίσης, η Ενότητα Νεολαίας καταγράφει σημαντικό έργο στις δραστηριότητες κοινωνικού και πολιτιστικού χαρακτήρα που σχετίζονται με τα παιδιά, όπως η προβολή ταινιών, η ανάγνωση παραμυθιών, η διοργάνωση αθλοπαιδιών κτλ.

 

Αιμοδοσία
Ο Σύλλογος Λιβαδιωτών Ρεθύμνου εδώ και πολλά χρόνια διατηρεί Τράπεζα Αίματος σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Απανταχού Λιβαδιωτών και το Γενικό Νοσοκομείο Ρεθύμνου και δυο φορές ετησίως συγκεντρώνονται φιάλες αίματος χάρη στην προθυμία και τον εθελοντισμό των αιμοδοτών του.

Η αιμοδοσία είναι μία ακόμη πτυχή της κοινωνικής δράσης και προσφοράς των Λιβαδιωτών που κατοικούν στο Ρέθυμνο και των χωριανών που ζουν μόνιμα στο χωριό.

Για το σκοπό αυτό ιδρύθηκε το Τμήμα Αιμοδοσίας του Συλλόγου. Σκοπός του είναι η κάλυψη αναγκών σε αίμα των μελών του Συλλόγου, καθώς επίσης και των αιμοδοτών του Τμήματος.

 

Τα Λιβάδια προσφέρονται για διακοπές χειμώνα - καλοκαίρι ή απλώς για ένα Σαββατοκύριακο.
Η φύση, οι άνθρωποι, η γνωστή σε όλους φιλοξενία, η διατήρηση των εθίμων και ο σεβασμός στις παραδόσεις δημιουργούν ένα ξεχωριστό σκηνικό για τον επισκέπτη.

Βουνό, ιδανικές κλιματολογικές συνθήκες τον χειμώνα, ηλιόλουστα απογεύματα το καλοκαίρι, γραφικά σοκάκια, παραδοσιακά κτίρια, μοναδική παραδοσιακή κουζίνα (γαμοπίλαφο, κρέας βραστό, αντικριστό, παραγωγή φρέσκων τυριών κτλ.), Αθλητικοί Χώροι, Ιεροί Ναοί, τα γνωστά Μιτάτα στα ορεινά του χωριού, που χρησιμοποιούνταν ως καταλύματα για τους βοσκούς του Ψηλορείτη, είναι μόνο μερικά από όσα οι Λιβαδιώτες προσφέρουν στους επισκέπτες και τους χαρίζουν την δυνατότητα να αναβιώσουν καλές οικογενειακές παραδόσεις.

Σύντομα θα διαπιστώσετε ότι όλοι θα περιμένουν με ανυπομονησία τα Σαββατοκύριακα στα Λιβάδια. Ένα χωριό με ανοιχτές τις πόρτες των σπιτιών και τους χωριανούς έτοιμους να προσφέρουν στον ταξιδιώτη παραδοσιακό κέρασμα, τσικουδιά (ρακί), καφέ ή βραστάρι (ζεστό ρόφημα).

Το ορεινό χωριό του Δήμου Μυλοποτάμου, μετά από μια πολυάσχολη εβδομάδα, είναι αυτό που θα σας βοηθήσει να αξιοποιήσετε στο έπακρο το Σαββατοκύριακο για εσάς και την οικογένειά σας.

Για την διαμονή τους οι επισκέπτες επιλέγουν νεόκτιστα ενοικιαζόμενα δωμάτια ή παραδοσιακές κατοικίες.

Για την σίτιση και την ψυχαγωγία των οικογενειών στο χωριό λειτουργούν ταβέρνες, ψησταριές, καφετέριες, καφενεία ενώ για τις καθημερινές οικογενειακές αγορές θα βρείτε Μίνι Μάρκετ.

 

Σας ευχαριστούμε!!!

Go to top